Personliga assistenten jobbar med människor

29 juni 2020 Lily Hansen

Personlig assistent är en person utbildad i att hjälpa andra människor. Oftast behöver man en personlig assistent om man är funktionshindrad eller har någon annan form av handikapp. Assistentens viktigaste uppgift är att hjälpa till i vardagliga sysslor och vara till stöd för klienten. Arbetsuppgifterna kan variera från fall till fall men vanligtvis handlar det om lättare vardagssysslor. Bra exempel är städhjälp, hygien och matlagning. Att gå ut på promenad tillsammans eller läsa för klienten är också ofta förekommande arbetsuppgifter. Enkelt förklarat jobbar en personlig assistent med människor och har nära kontakt med personer som har någon form av fysiskt hinder.

 

Privata eller kommunalt anställda personliga assistenter

Till skillnad från många andra länder har Sverige ett välutvecklat system för att utbilda och anställa personliga assistenter. Majoriteten av klienterna som behöver sådan hjälp har möjligheten att få den, vilket är väldigt positivt. Det finns assistenter som arbetar åt kommuner och sådana som jobbar i privat regi. Tjänsterna som erbjuds är i princip de samma, det enda som kan skilja lite grann är priserna. En privat assistent kostar vanligtvis mer än en som är anställd på kommunen, vilket är inte oväntat.

 

 

Passande utbildning

För att arbeta som personlig assistent är det en bra idé att söka upp en passande utbildning. Oftast handlar det om en kurs som man måste gå. Sådana finns på Komvux och folkhögskolorna. Privatägda företag kan erbjuda egna utbildningar. En formell utbildning garanterar ett jobb då behovet är stort. Idag kan det förekomma företag där ingen utbildning krävs på grund av den höga efterfrågan efter assistenter.

Yrket kräver tålamod och styrka, i en del fall även fysisk sådan. Som personlig assistent måste du vara beredd på att hjälpa människor, vara lyhörd och empatisk. Med andra ord är det inte ett arbete som passar alla. Rätta personliga egenskaper gör jobbet lättare och mer tillfredsställande.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde