Ljudmiljö och akustik påverkar välbefinnandet

20 maj 2019 jonas olsson
Ljudmiljö och akustik påverkar välbefinnandet

Ljudmiljön är viktig för välbefinnandet. Med hjälp av akustik går det att skapa härliga ljudmiljöer som alla mår bra av. En dålig ljudmiljö kan göra att de flesta stannar upp och tappar koncentrationen eller stör sig på att det är stökigt. Det är svårt att arbeta när ljudet är för högt. Ett konstant buller skapar trötthet.

 

Ljud påverkar hela sinnesstämningen och bidrar till koncentrationsförmågan. En stökig ljudmiljö skapas stress och har negativa effekter på hälsan. Det finns regler för buller och vilka ljudnivåer som är tillåtna. Arbetsgivare ska se till att arbetstagare utsätts för så lite buller som möjligt. Det är viktigt att arbeta förebyggande med buller för att undvika hörselskador.

 

Skapa bra ljudmiljö med akustikmätningar

En akustikmätning är ett bra sätt att mäta nivån på befintlig ljudmiljö. Om det finns saker att åtgärda i ljudmiljön kan en akustikmätning ge vägledning om detta och visa vilka åtgärder som kan förbättra ljudmiljön. Det finns specialister som kan utföra akustikmätningar.

Akustikmätningar hjälper till att skapa en behaglig ljudmiljö. Det finns till exempel ljuddämpande undertak att installera och andra typer av ljudabsorbenter som kan placeras runt om i ett rum. Det finns designade lösningar som kan fungera bra ihop med ett rums övriga inredning.

Specialister på akustik och buller

För att mäta akustik i ett rum kontaktas en specialist som kan utföra akustikmätningar. Många av dessa kan också utföra bullermätningar. Det finns företag som utför akustikmätningar i Skåne som kan innebära uppmätning av luftljuds- och stegljudsisolering och efterklangsmätningar.

Det går också att mäta ljudstörning i bostäder både inifrån fastigheten och utanför. Många företag kan mäta om det finns hörselskadligt buller. På Arbetsmiljöverket går det att läsa om buller och vilka krav som finns på bullernivåer i samhället. Det är bra att ta reda på risker om buller för att kunna förebygga och skapa en bra miljö för dem som vistas i den.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde