Vikten av tradition

11 juni 2019 Mikael Barani
Vikten av tradition

Traditioner.
Känn på ordet.
Vad betyder det för dig?

Traditioner är en fin sak som binder samman nutid, dåtid och framtid. En sorts levande kedja som hålls ihop av att vi upprepar det som våra förfäder gjorde långt innan vi ens existerade som koncept. Och en dag är det vi som är förfäderna, och därför upphovet till det arv som framtida generationer kommer att minnas oss genom.

Vår mest ursprungliga tradition torde vara midsommarfirandet. Denna nordiska kulturyttring sträcker sig tillbaka till före kristnandet av vår del av världen. Således är den ett eko av ett sätt att leva som delvis dog ut när missionerandet slog rot häruppe i norr.

Faktiskt så är även julen en händelse som har sina rötter i den förkristna tiden. Dock blev den en aning modifierad för att anpassas till den nya religionen. Samtidigt ville man inte vara för drastisk och skapa upprörda miner genom att tvinga människor att helt överge sina gamla traditioner. Julen har nämligen sina rötter i midvinterblotet, en högtid då man offrade till asagudarna för att vinna deras gunst.

Det fina med traditioner är att man när som helst kan börja så frön till egna. Ingenstans är detta så påtagligt som inom familjen.

Det är faktiskt en rätt omtumlande insikt – den dagen man inser att man i och med egna barn lägger grundvalarna för hur de kommer att leva sina liv. Kanske vill man återuppliva midvinterblotet, med en modern touch?
Till exempel kan man skaffa ett gäng jultröjor från jul-tröja.se.

Denna danska butik har jultröjor för hela familjen, vilket såklart inkluderar plagg för de allra minsta: https://jul-troja.se/collections/julesweaters-born.

Nu är frågan bara vilken modell som ska väljas.
Påbjuder den nya traditionen att familjens medlemmar ska ha en uniform look inför december?
Eller blandar ni stil huller om buller?

Det fina är att det är en själv som bestämmer hur traditionen ska se ut.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde