Tandvärk är inte att leka med

18 maj 2020 william eriksson

Alla som någon gång haft ordentlig tandvärk vet att det inte är någonting man skojar bort. Det gör rejält ont, och för den som drabbats kan det inte sällan bli så plågsamt att det varken går att sova, arbeta eller än mindre – äta. Akut tandvärk beror ofta på ett kariesangrepp som pågått länge, och som tillslut skapar ett hål så stort och djupt att det når ned i tandens rot och lämnar den känsliga tandnerven helt blottad. Det gör som sagt oftast fruktansvärt ont, och att vänta in en bokad tandläkartid en vecka eller två senare blir för de flesta inte alls aktuellt. Man måste få hjälp och smärtlindring så fort det bara går.

 

Akuttandvård tar hand om det akuta – men uppföljning kan behövas

När man tvingas söka akut och brådskande tandvård gäller det framförallt att så snabbt som möjligt få hjälp med den akuta värken. Rör det sig om ett väldigt stort hål kan en provisorisk lagning bli aktuell, alternativt att man drar ut den onda tanden om den sitter så till i munnen att det inte skapar besvär för vare sig tuggande eller utseende. En rotfyllning görs sällan om du kommer in på en akuttid, eftersom det är ett ganska stort ingrepp som kräver både tid och förberedelser. Har du fått hjälp med tandvård akut får du i regel boka in ett uppföljningsbesök där man korrigerar och utför en mer permanent åtgärd – t ex en rotfyllning eller en mer beständig lagning.

 

 

Var kan jag vända mig?

Behöver du en akut tandläkartid finns det flera ställen du kan vända dig till, speciellt om du bor i Stockholm eller någon annan större stad. Akuttandvård odenplan finns t ex att få hos tandläkare Ådén Jangenstål – en privat klinik med många års erfarenhet och trygga och säkra behandlingar. En akuttid där bokas enklast via telefon. 

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde