Kranen är bästa bygghjälpen

26 juli 2019 jonas olsson
Kranen är bästa bygghjälpen

Människan har alltid velat tänja på gränserna och åstadkomma mycket mer än vad som står i mänsklig förmåga. En av våra viktigaste önskningar är ofta att bygga ett eget hus och bestämma hur det ska se ut. Förr i världen byggde man pyramider och katedraler, borgar, murar och fästningar. Detta ville man göra för att befästa sin makt och sina städer. Bibeln beskriver hur höga torn byggdes på grund av ren fåfänga. Tunga stenblock, tak och torn, högt och svårt, nästan omöjligt. Man behövde helt enkelt en kran. Och så småningom uppfann man den.

 

 

Hyr en kran

Nu för tiden är det otroligt enkelt att få hjälp med att lyfta och sänka tungt material vid ett bygge. Man kontaktar bara ett av alla företag som har depåer från norr till söder och beställer till exempel ett kranlyft i Skellefteå. Man slipper springa runt i ett hjul, som man fick göra förr, utan kranen drivs med hydraulik. Dessutom ingår en kranförare som har kompetens och erfarenhet av att manövrera den. Kranföraren sitter antingen i hytten eller så manövreras kranen med handburna radiokontroller. Det krävs både kunskap och skicklighet för att göra detta på rätt sätt.

 

Hela Sverige lyfter

Kranar finns i alla möjliga modeller, både stora och små. Containerkranar i hamnarna har du säkert sett. Med dem kan man bland annat göra omlastningar mellan båt och tåg, alltså rätt så tunga saker. De flytande pontonkranarna som man använder vid brobyggen kan lyfta ännu tyngre, tusentals ton. Det vanligaste hos oss är faktiskt den typ av mobilkranar som har hydraulpumpar, oftast drivna av en dieselmotor. Det är en bom av järn eller stål som höjs och sänks med vajrar eller hydraulcylindrar. Bommen sitter fast med gångjärn på en mobil plattform. Tveka inte, utan anlita proffs och boka in dem direkt om du har ett bygge på gång.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde