Klockan, så mycket mer än en tidsinformatör.

29 juli 2020 jonas olsson

Idag har mobiltelefonerna tagit över det mesta av marknaden både när det gäller information och tid. Praktiskt i många fall, men visst är det lite sorgligt ändå? En sådan fantastiskt uppfinning som har varit inte bara ett sätt att hålla koll på tiden, utan även en statussymbol.

En produkt att lägga pengar på för att på ett enkelt sätt visa omvärlden att man har bra ekonomi och är någon att räkna med. Det har även i många familjer blivit en vanlig släktklenod som vandrat från generation till generation, som ett stolt arv. En fin gåva från forna tider.

Det var en gång

Det var faktiskt år 1810 som det första armbandsuret gjordes till Napoleons syster. I flera sekel var det sedan kvinnor som använde armbandsur som accessoarer. Männen började sedan använda dem under första världskriget då det var mera praktiskt än ett fickur och så småningom blev det modernt även bland männen att bära armbandsuren. På 1930-talet kom det första digitala uret, och senare 1957 skapas de första batteridrivna klockorna.

Detta är en del av armbandsklockans historia, men urets historia började långt tidigare. Några hävdar att tankarna kring det som idag är våra klockor började redan runt år 3000 f. kr.

Urmakare

Man kan inte säga vem som var den första urmakaren då det skulle ta oss tillbaka till tiden då man ritade solur på marken för att se vad klockan var. Yrket är mycket speciellt och kräver en hel del kunskap. Man kan utbilda sig på tre år, men sedan är det praktiska arbetet det som ger visdom och kunskap och det är svår att läsa sig till. Skänk därför klockan lite extra uppmärksamhet nästa gång du ser den. Lämna in den på klockreparation och låt den inte ligga bortglömd i någon låda. Läs mer om klockor här: https://www.urmakare.se/

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde