Kan en fysioterapeut hjälpa mot löparknä?

19 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Kan en fysioterapeut hjälpa mot löparknä?

Jag har alltid gillat att springa. En löptur på morgonen i vintermörkret har helt enkelt gjort det enklare för mig att stiga upp på morgonen. Men så förra veckan började jag känna att det gjorde ont i mitt högra knä. Inte bara när jag sprang utan även efteråt. Efter lite research kom jag fram till att jag med största sannolikhet drabbats av ”löparknä”.

Löparknä är en typ av skada som kan uppstå när du belastar knäna för mycket. Detta händer ofta när du springer, men det kan också hända när du gör andra aktiviteter, som att spela tennis eller cykla. Löparknä är en vanlig skada som kan orsaka smärta och svårigheter när du springer.

fysioterapeut

Löparknä är en besvärlig knäskada som kan orsaka smärta och gör det svårt att springa. Ibland kan det vara så svårt att man helt enkelt inte kan springa alls. Fysioterapeuter kan hjälpa dig med löparknä, genom att ge dig behandling och råd om hur du ska träna för att bli av med besvären. Löparknä är vanligt bland idrottare, men den drabbar även vanliga motionärer som springer bara för att det är kul.

Hur behandlas det?

De vanligaste behandlingarna för löparknä är träning, stretching och förstärkning av musklerna för att minska smärtan och förbättra rörligheten. En fysioterapeut kan ta fram en skräddarsydd plan med övningar som är utformade specifikt för dig och som hjälper dig att återfå ditt fulla rörelseomfång och styrka i dina benmuskler. De kan också använda sig av massage, akupunktur eller ultraljudsterapi för att lindra smärta och påskynda läkningsprocessen.

Din fysioterapeut är en viktig del av din återhämtning från löparknäet och ger vägledning om hur du bäst hanterar din skada och minskar eventuella ytterligare skador. Får du ont vid löpning, tveka inte kontakta en klinik redan idag. Jag hittade min fysioterapeut i Köping.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde