Idag är sportskytte en del av jakten

19 juli 2021 Lily Hansen

Den nutida människans förfäder jagade med spjut. På stenåldern fanns det inget krut. Inga gevär. Inte ens pil och båge. Det var med spjut och stenar man gav sig ut i flock för att hitta någon mumsig mammut att fälla och äta till kvällsmat. Eller en sabeltandad tiger om man hade riktig tur, även om det kunde vara en lite för stor utmaning. Men det är klart att om hövdingen i stammen drog på sig ett skinn från en sabeltandad tiger så ingav det respekt. 

På många sätt lever det kvar än idag. Människan jagar inte bara för födans skull. Mycket jakt sker med anledning av att man är ute efter exempelvis elfenben, läder och päls eller tänder att hänga runt halsen. Det är en slags jakt som i vissa länder ofta bedrivs olagligt. Den moraliska biten om det är rimligt att döda djur för att skapa accessoarer åt människan kan såklart också diskuteras.

 

En avkopplande aktivitet

Men det jagas naturligtvis fortfarande för att mätta hungriga magar. Allt kött i butikerna kommer inte från slakterier, utan en del kommer från vilda djur i naturen. Ofta framgår detta i så fall ganska tydligt. 

Det jagas dock också av rekreationsskäl. Ett slags sportskytte. Det är inte sällan underlag för hätska diskussioner om även det kan anses vara olämpligt. Men för många är det oerhört avkopplande att sitta i ett jakttorn i skogens tystnad och spana efter ett rådjur att skjuta. 

Rekreationsjakt innebär förstås inte att det är fritt fram att skjuta vilket djur som helst när som helst för skojs skull. Jakten är fortfarande reglerad. Det var den mest sannolikt inte på stenåldern. Men då levde också människan under lite andra villkor än vi gör idag. För dig som ska ut och jaga och behöver utrustning rekommenderas du spana in följande länk: https://www.osthammarsjaktoskytte.se/  

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde