Fira med måltid

13 november 2019 patrick pettersson
Fira med måltid

Hur firar man bäst en bröllopsdag, förlovningsdag eller årsdag? Med att åka till Franska Rivieran eller ta en weekendresa till Paris? I och för sig trevliga alternativ, men kanske varken plånboken eller almanackan tillåter den extravagansen just då. Men att gå ut och äta, exempelvis på en kvarterskrog där man bor, det är ett överkomligt nöje. Al a carte i Huddinge är därför ett bra alternativ. Huvudsaken är att maten är superb. Måltiden ska ju bli ett trevligt minne, och då behöver man inte snåla.

 

Fördrink eller aperitif

Ordvalet är ofta av det mondäna slaget på en restaurang. Man beställer en aperitif, som är en aptitretare före maten, alltså en fördrink. Det kommer direkt från franskans apéritif, men egentligen kan det härledas från latinets aperire, ”att öppna”. Det inleder måltiden. I samband med detta serveras det ibland något som kallas hors-d´oeuvres, också det är köksfranska och betyder ”utanför verket”. Det är smårätter som inte tillhör menyn, men som serveras separat i samband med fördrinken. Det kan vara små munsbitar som krustader eller korvbitar. Och sedan beställer man à la carte, alltså ”från matsedeln”, en enskild rätt till ett fast pris i menyn.

 

 

Räkor och biff

Som förrätt väljer man ofta en toast Skagen med räkor och sparris, eller en soppa, kanske med ett glas vitt vin. Huvudrätten brukar bli en smaskig köttbit med rödvin. Det är ofta den traditionella bilden av en måltid. Men det kan lika gärna vara revben med barbecue-sås från ett steakhouse. Lövbiff med pommes frites är ett annat klassiskt menyval. Nuförtiden säger man bara pommes. Gamla klassiker ersätts med nya favoriter, som ungdomen gillar. Ska man fira något, en bröllopsdag, födelsedag eller vad som helst, är det viktigaste att det verkligen blir av. Gå iväg till en bra restaurang. Välj sedan fritt efter din egen smak, à la carte, från menyn.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde