Fasan när man behövde tillkalla låssmed

09 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Fasan när man behövde tillkalla låssmed

Jag kommer minns första när jag fick börja gå hem själv från skolan och hur stort jag tyckte det var att få egen nyckel. Jag minns också fasan jag kände när jag tappade nyckeln. Jag trodde att mina föräldrar skulle döda mig. Lås är en fantastisk uppfinning och har väldigt intressant mekanik och vi är helt och hållet beroende av att kunna låsa efter oss.

Olika typer av lås

När jag var liten fanns det inte så många typer av lås som det gör idag. Här är en lista över olika typer av lås och deras för- och nackdelar.

Hänglås är den vanligaste typen av lås. De är mycket mångsidiga och kan användas för en mängd olika ändamål, t.ex låsa in en cykel eller ett skåp. Nackdelen med hänglås är att de lätt kan klippas av med en bultsax.

lås

Kedjelås är en annan typ av lås som ofta används för att säkra cyklar. De är svårare att skära upp än hänglås och kan också användas för att säkra andra föremål, t.ex. grindar och dörrar. Nackdelen med kedjelås är att de kan vara tunga och svåra att bära med sig.

U-lås är en typ av lås som är speciellt tillverkade för cyklar. De är mycket starka och säkra, men de kan vara svåra att använda om du inte är bekant med dem.

Kombinationslås är lås som inte kräver någon nyckel. De är ofta används på skåp och kassaskåp. Fördelen med kombinationslås är att de är mycket säkra. Nackdelen med kombinationslås är att det kan vara svårt att komma ihåg kombinationen.

Nyckellås är den vanligaste typen av dörrlås. De är mycket praktiska eftersom du inte behöver bära runt på en nyckel. Nackdelen med nyckellås är att de kan plockas eller stötas. Samt som sagt att man kan tappa bort nyckeln.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde