Borta bra men hemma bäst

07 november 2019 jonas olsson
Borta bra men hemma bäst

Du vrider om nyckeln i låset. En lång och hektisk dag är äntligen till ända och du kan pusta ut. Din lilla etta på 25 kvadrat ger dig trygghet och ro… 

 

Statistik från SCB visar att det i Sverige finns omkring 2,5 miljoner lägenheter. Dessa är hem till både stora och små hushåll, från den lilla enrummaren till den stora lägenheten för flerbarnsfamiljen. Varje lägenhet har sin egen planlösning, vissa är slutna med avgränsande väggar medan andra erbjuder mer öppna ytor. Det finns flera upplåtelseformer av lägenheter, de två vanligaste kan du läsa om nedan.

 

 

Att köpa innebär frihet

 

Om du köper en bostadsrätt köper du just det: rätten att bo i bostaden. Du blir ägare av en andel i bostadsrättsföreningen och har rätt att använda en lägenhet. I utbyte betalar du en avgift till föreningen varje månad. Många tycker att det innebär mer frihet att bo i bostadsrätt. Här finns möjlighet att genomföra mindre renovering och fixa bostaden efter eget tycke och smak. Dessutom kan du öka värdet på lägenheten, och därmed gå med vinst när du säljer den. Samtidigt riskerar du givetvis att gå med förlust. Bostadsrätten kräver dessutom att du är engagerad och tar ansvar för bostadsrätten, då du själv måste stå för underhållskostnader.

 

Att hyra innebär trygghet

 

Hyresrätten är den vanligaste upplåtelseformen. En hyresrätt hyr du tillfälligt från en hyresvärd (oftast kommuner och företag). Du får bo i lägenheten i utbyte mot en månadshyra.

 

Det kan kännas tryggare eftersom du slipper oroa dig för räntehöjningar och förlorade insatser. Du behöver inte heller investera lika mycket tid och engagemang i boendet eftersom hyresvärden har ett visst ansvar. Dessutom får du hjälp med reparation om något som tillhör lägenheten går sönder. Öckerö Fastigheter är fastighetsbolaget för den som söker en trivsam hyreslägenhet i Öckerö kommun: http://www.ockerofast.se/

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde