Behöver du köpa LED-lampor?

26 oktober 2021 jonas olsson

editorial

Alla snackar om LED-lampor nuförtiden. Den klassiska glödlampan är ute. Den har fasats ut av handeln och går inte att köpa längre. Det beror på att den anses vara ofördelaktig för miljön. Den är även ett sämre val rent ekonomiskt.

I stället har LED-lampan lyfts fram som svaret på alla våra behov av belysning. Den både kräver mindre energi och håller längre än någon av de äldre modellerna av glödlampa. Därför har handeln tvingats byta ut alla lampor. Det är dock något vi alla tjänar på i längden. Men vad gäller när du behöver köpa en lampa?

Satsa på kvalitet

Lamporna kan skilja sig lite i pris. Men fall inte i fällan att köpa den billigaste du hittar. Satsa på kvalitet så får du en LED-lampa som håller längre och som inte behöver bytas ut särskilt ofta. Det vinner du på i längden. 

Lamporna har en lång livslängd. Så även om de kostar ett par kronor mer, så får du fler timmars användning utav dem. Dessutom slipper du byta dem särskilt ofta. För visst är det tråkigt när ljuset slocknar?

Watt och lumen

Förr köpte man lampor efter hur många watt de drog. Men så ser det inte riktigt ut med LED-lampor. Ofta finns det en liten omvandlingsguide på paketet. Det är för att vi som föddes någon gång på 1900-talet ska förstå vad det är för lampa vi ska ha. Eller att vi ska förstå vad vår gamla lampfot menar när det står att den vill ha en lampa med 40W.

De vanligaste angivelserna är watt och lumen (lm). Watt är egentligen bara hur mycket ström lampan drar. Lumen anger ljusstyrkan. En glödlampa på 40W ger cirka 340 lm. För en lampa på 60W gäller 560 lm. Börjar det bli mörkt hemma? Då är det dags att köpa nya led lampor.  

 

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde