Allt du behöver veta om altandörrar

04 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att välja rätt altandörr är en viktig del av att skapa en trivsam övergång mellan hemmets inre och den utomhusmiljö som terrass, balkong eller trädgård erbjuder. Altandörrar inte bara ökar ditt hem estetiska tilltal, utan också dess funktion och säkerhet. Här guidar vi dig genom vad du bör tänka på när du väljer altandörrar, de olika typerna som finns tillgängliga och hur du bäst underhåller dem för en lång livslängd.

Olika typer av altandörrar

Altandörrar kommer i flera olika stilar och material. Här är några av de mest populära alternativen som finns på marknaden.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är ett populärt val för många husägare. Denna typ av altandörr glider smidigt åt sidan och tar inte upp något utrymme när den öppnas, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för mindre utrymmen eller för att maximera vyn och ljusinsläppet.

Vridbara dörrar

Vridbara altandörrar, likt traditionella ytterdörrar, öppnas inåt eller utåt. Dessa dörrar kan vara praktiska då de ofta erbjuder bra tätning och isoleringsförmåga och de kan även utrustas med multilås för ökad säkerhet.

Vikdörrar

Vikdörrar, ibland kända som harmonikadörrar, består av flera sektioner som viks inåt eller utåt när de öppnas. Dessa är perfekta för att skapa en stor och oavbruten öppning mot terrassen eller trädgården och passar särskilt bra för underhållning eller som en integrerad del av en öppen planlösning.

Materialval

När det gäller material finns det vanligtvis två alternativ när du ska välja altandörr – trä och PVC. Trä ger en klassisk och varm känsla, men kräver mer underhåll. PVC- altandörrar är mycket underhållsfria och erbjuder god isoleringsförmåga samt är ofta mer budgetvänliga.

altandörrar

Val av rätt altandörr

För att välja rätt altandörr bör du först överväga hur dörren kommer att användas och vilken typ av exponering för elementen den kommer att ha. Energi-effektivitet är en annan viktig faktor att beakta; leta efter dörrar med bra isolering och tätning egenskaper för att hjälpa till att hålla energikostnaderna nere.

Design och estetik

Designen på din altandörr bör komplettera ditt hem. Tänk på glasets storlek för att maximera naturligt ljus och om du vill ha inbyggda jalusier eller andra dekorativa element. Du behöver också besluta om dörrhandtaget och låsmekanismen, som både ska vara funktionella och matcha stilen på dörren.

Säkerhet och låsning

En altandörr är inte bara en passage till din trädgård, den är också en potentiell ingång för inbrottstjuvar. Säkerheten är därför av yttersta vikt. Se till att din altandörr är utrustad med robusta låssystem och att glaset är tempererat eller laminerat för extra säkerhet.

Installation och underhåll av en altandörr

Att korrekt installera din altandörr är avgörande för dess funktion och hållbarhet. Felaktig installation kan leda till problem som drag, läckage eller svårigheter att öppna och stänga dörren.

Installation

Det är rekommenderat att anlita professionella för installationen av din altandörr för att försäkra dig om att den blir korrekt installerad och att garantin bevaras. Säkerställ att de som utför arbetet är certifierade och har goda referenser.

Underhåll

För långvarig användning och för att bibehålla estetiken, är det viktigt att regelbundet underhålla din altandörr. Trädörrar behöver regelbunden behandling med lasyr eller färg, medan PVC-dörrar kräver lite mer än rengöring och lite smörjning av gångjärn och lås.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde