Bouppteckning är oftast en nödvändig handling

20 juli 2021 jonas olsson

Efter ett dödsfall ska det upprättas en bouppteckning. Det är som en legitimation för dödsboet, och där ska man ta upp alla tillgångar och skulder som finns. Det är arvingarna som är skyldiga att se till att bouppteckning i sölvesborg blir gjord, men det är bäst att anlita en advokat så att det blir rätt.

Inom fyra månader efter dödsfallet ska bouppteckningen skickas till Skatteverket. Där registreras den och även vilka personer som är delägare i dödsboet. Man är alltså tvungen att göra detta, så när ett hus säljs litet senare är det dödsboet som säljer huset. Om det inte finns några tillgångar av värde räcker det med att bara göra en dödsboanmälan.

 

Man försöker hålla sams

Oftast är dödsbodelägarna eniga och vill hålla sams, men även då bör man anlita en advokat för alla formaliteter. När man har mist en nära anhörig är det mer viktigt än någonsin att ta hjälp av kunnigt folk som är professionella och sakliga. Kanske delar man upp tillhörigheterna sinsemellan, men man bör göra bouppteckningen klar allra först.

I de fall dödsbodelägarna bor långt ifrån varandra eller har en konfliktfylld relation, kan en advokat genom sin saklighet få bouppteckningen gjord och registrerad inom den angivna tiden. Länktips: https://www.juristenjeppsson.se/bouppteckning/

 

 

Vad händer om man dröjer med bouppteckningen?

Känner man att man inte hinner göra bouppteckningen klar i tid kan man be om anstånd hos Skatteverket, men i så fall måste man göra det inom tre månader efter dödsfallet. Oftast gör man dock bouppteckningen så fort som möjligt, för att banken kräver det.

Det är ofta en förutsättning att bouppteckningen är klar för att banken ska veta att det är en behörig dödsbodelägare som gör transaktioner från den avlidnes konto, betalar räkningar och annat. Bouppteckning kan för övrigt också göras av en advokat i samband med en skilsmässa.

Fler nyheter

31 oktober 2022

Pumpservice Skövde